Select Page

Kruder & Dorfmeister (DJ-SET)

16/02/2024

19:00 - 23:00

Slaktkyrkan

Styckmästargatan 11, 121 62 Stockholm

KRUDER & DORFMEISTER
Österrikiska vännerna Peter Kruder & Richard Dorfmeister firar i år 30 år som band och har sedan 1993 levererat dj sets, remixer och samplebaserad musik som ofta kan ses som lägmälda, nedtonade spår med mycket bas som har en känsla av episka ljudlandskap. De strövar omkring i sin egna, unika värld av musikalisk beutekunst som innehåller allt från sällsynta funklåtar, elektriska jazzarrangemang, känslan av djup soul, hiphop, dub, reggae, ambient, fusion, Brasilien, chansons, dope beats och drum+bass och fortfarande mycket mer influenser som de två österrikarna råkar finna intressant.

I en tid då hiphopbeats började frigöra sig från rap och alla började ägna högsta uppmärksamhet åt den blomstrande breakbeatscenen i Storbritannien, slog K&D igenom från ingenstans med en 4-spårs e.p. (G-stoned) som innehöll en hypnotisk låt som heter High Noon och en cover som visade dj-duon i sann Simon & Garfunkel-form. Effekten var enorm, särskilt eftersom den första vågen av entusiasm kom från Storbritannien där musikalisk import från kontinenten sällan uppskattas.
Oavsett om det är deras egenproducerade spår eller ljudet av deras remixer, genomsyrade den K&D-symptomatiska känslan av frodig europeisk loungcore-dub alla snabba förändringar av triphop-hypen och överlevde som ett mycket personligt uttryck som fick lätt tillgång till drum&bassens värld när breakbeats blev själfulla.
Deras regelbundna närvaro i klubbkretsen, en karakteristisk bieffekt av deras konsekventa resor som djs, gjorde dem väl mottagna som gäster vid olika korsningar av ett internationellt beat-set som tog dem från Wien till London, till den amerikanska västkusten, till Tyskland och tillbaka, med en tätt packad dj-väska full av remixer som spårar deras steg.

En mix-CD-samling, DJ-kicks, för tyska skivbolagsstudion K7 markerade en relevant förändring i det övergripande konceptet för K&D eller snarare i hur publiken verkade ta in dem. Från att ha varit välrespekterade undergroundhjältar hade de framstått som fullfjädrade mediakändisar i musikpressen vars mix-CD var så utmärkt mixad och utvald att många nya fans lockades över hela världen.

Deras avtryck på musikvärlden går inte att förneka och nu kommer de äntligen till Sverige för en exklusiv klubbspelning på Slaktkyrkan 16 Februari och vi kunde inte vara mera pepp inför detta. Att få uppleva ett dj set av dessa pionjärer och legendarer är inte något vi bör ta för givet. Vi kan inte ens hitta när duon uppträdde på svensk mark senast… så vem vet när eller om det händer igen. Biljetterna släpps på måndag kl 09:00 – låt peppen börja!

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
21 år ID